Fila de Joan Escuder i d’Eulàlia Fàbregas. Era bondadosa, treballadora, ordenada i estava dotada d’una gran vivesa.
Fou educada en la doctrina cristiana i seguint les màximes d’urbanitat de les bones senyoretes, es va formar entre telers, mirant com la seva mare ajudava el seu pare a nuar fils i a vendre mocadors de seda.
El 1831 es va casar amb Ramon Vilumara, també veler, és a dir, seder, vidu amb dues criatures petites.
Després d’una etapa de crisi social, arriba l’època del desplegament econòmic i es forma l’estructura industrial del país. Eulàlia Escuder es fica de ple dins de la dinàmica empresarial.
La seva sensibilitat i capacitat innovadora fan augmentar les vendes i obren dues fàbriques noves. Porta els comptes, organitza la fàbrica i ajuda les aprenentes. Hi estableix una bona relació personal i professional. És un nou model d’humanisme, que contrasta amb el de l’empresariat de l’època. I alhora obre camí a un nou model de dona, allunyada del món de les aparences i de la frivolitat de l’estereotip de classe. La fàbrica té caliu humà.
L’escriptora Dolors Monserdà s’inspira en ella per escriure la seva novel·la ‘La Fabricanta’ en la qual es reflecteix la voluntat d’incorporació de les dones, a partir de la seva capacitat intel·lectual, a la vida empresarial de la segona meitat del segle XIX de Barcelona.
Aquí ens adonem que la incorporació de les dones al món de l'empresa no és un fet recent, ans al contrari, Conèixer les dones empresàries que cadascuna en el seu terreny van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuis així a enriquir l’activitat econòmica del país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada