Barcelona 1862 – Santa Cruz de Tenerife 1926
Fou una concertista d’arpa, amb el pseudònim d’Esmeralda Cervantes. Era filla de l’enginyer Ildefons Cerdà Sunyer i de la pintora Clotilde Bosch. La seva mare l'envià a Roma a estudiar pintura amb Marià Fortuny, però es decantà per la música.
Estudià a Barcelona, Roma, París i Viena, i debutà a la capital austríaca als 13 anys. El seu nom artístic “Esmeralda Cervantes” va ser suggerit per Víctor Hugo a tenor del color dels seus ulls i per Isabel II com a homenatge a l'autor de Don Quijote. Fou protegida de la mateixa reina, qui l'anomenà arpista de cambra, així com de la comtessa de Montijo, qui l'apadrinà i organitzà concerts per a ella. Durant les seves gires concertístiques per Europa va ser escoltada i lloada per músics de la talla de Frank Liszt o Wagner, que quedaren molt impressionats per les seves qualitats. A Europa va ser protegida de la reina de Grècia, de la duquessa d'Esparta, dels reis de Portugal i del sultà de Constantinoble.
El 1875 marxà a Amèrica i actuà a Buenos Aires, a la cort de l’emperador del Brasil i a Ciutat de Mèxic.
El 1881 entrà a formar part de la lògia maçònica “Lealtad” de Barcelona, de la qual Aurea Rosa Clavé de Ferrer, filla d’Anselm Clavé en formava part des del 1879.
Al 1885 creà a Barcelona una acadèmia femenina d’Arts i Oficis, situada a la Rambla de Canaletes. L’objectiu era donar a les dones estudis i formació laboral. El mateix any va publicar la seva única obra teòrica “La història de l’arpa”. L’escola d’Arts i Oficis no va tenir èxit i va tancat dos anys més tard.
Després de conquerir Europa va marxar a Amèrica Llatina. A Mèxic es casà i fundà una escola per a la interpretació de l’arpa. Va ser convidada repetides vegades a tocar al Brasil, a on s'instal·là amb el seu marit. A més d’oferir recitals va fundar el Conservatori de Música de Rio de Janeiro el 1895, així com l’Escola d’Arpa, amb l’ajut de Lea Bach, una altra arpista catalana. El pont que uneix aquest país amb Paraguai per les cascades d’Iguazú porta el seu nom.
Clotilde Cerdà havia conegut les Illes Canàries el 1880, quan va fer una sèrie de recitals en els què va interpretar, entre altres, algunes peces escrites per ella mateixa. S'instal·là definitivament a Santa Cruz de Tenerife
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada